Predjama, castelul din…pestera

Predjama nu este nici pe departe castelul care sa te incante cu multimea de turnuri crenelate, cu decorurile interioare somptuoase, cu rafinamentul  detaliilor. Predjama este altfel, este un loc special din mai multe puncte de vedere si nu intamplator se afla printre cele mai vizitate obiective turistice din Slovenia. Personal, inainte de a ajunge aici, vazusem cateva fotografii cu imaginea exterioara a castelului si mi-am spus atunci ca trebuie neaparat sa-l vad si in realitate. Ceea ce s-a si intamplat undeva pe la mijlocul lui decembrie, anul trecut. Data fiind perioada aleasa, am avut norocul sa fim singurii vizitatori din acea dupa-amiaza de duminica. Spun norocul din doua motive-  unul ar fi faptul ca ma obosesc la culme multimile galagioase de turisti ,,luati la pachet” cu inghesuiala de rigoare. Al doilea motiv, poate si cel mai important de data aceasta, a fost faptul ca doar noi – eu, sotul si copilul – in acel loc scufundat intr-o liniste deplina, am savurat parca mai intens din atmosfera oarecum mai aparte de la Predjama.

Predjama castle 1

Unul din aspectele care impresioneaza inca de la primul impact vizual tine chiar de amplasarea acestuia. Castelul  face aproape corp comun cu muntele din care pare ca tasneste, iar contrastul intre stancile innegrite de vreme si albul zidurilor ofera calatorului o imagine parca ireala.

Documentele atesta ca Predjamski Grad (pe limba slovena spus ,,castelul din fata pesterii”) a fost construit cam pe la jumatatea secolului 12, la vremea aceea arhitectura  fiindu-i puternic influentata de elemente care tin de stilul gotic. De-a lungul sutelor de ani care au urmat, castelul a intrat, rand pe rand, in proprietatea mai multor familii de vita nobila. De departe, cel mai renumit locuitor al sau ramane  Erazem Lueger, baronul talhar care a fost proprietar al castelului in a doua jumatate a secolului 15. Fiu al unui guvernator imperial din Trieste, rebelul cavaler Erazem nu a avut altceva mai bun de facut decat sa se puna cu ditamai imparatul Imperiului Habsburgic, Frederik al III-lea. Pe scurt, Erazem a gasit el de cuviinta sa-l ucida tocmai pe comandantul armatei imperiale. E drept, a avut si un motiv intemeiat: a razbunat astfel moartea celui mai bun prieten al sau. Se pare insa ca imparatul nu a fost impresionat de gestul de onoare al cavalerului Erazem si a poruncit sa fie degraba intemnitat. Insa nici cavalerul nostru nu a stat cu mainile in san si in mare graba s-a refugiat intre zidurile proprietatii familiei sale, castelul Predjama. Aici, probabil ca era plictiseala mare si tentatia de a-l intarata si mai rau pe imparat nu-i dadea pace.Asa ca se aliaza cu regele Ungariei, Matei Corvin (un nume bine cunoscut noua) si impreuna au inceput sa dea iama prin proprietatile bogatilor habsburgi. Asta l-a suparat rau de tot pe imparat. Atat de tare s-a maniat ca  si-a trimis un numar impresionant de soldati la Predjama cu porunca de a-l aduce pe Erazem, viu sau mort, la Viena. Ei, partea interesanta aici urmeaza. Timp de un an de  zile, trupele trimise la Predjama nu au reusit sa duca la bun sfarsit misiunea incredintata de imparat. Mai mult de atat, Erazem se distra copios catapultand spre ostenii de jos … galeti cu cirese. 🙂 Ce nu aflasera cei luati in batjocura era faptul ca oamenii de incredere ai nastrusnicului cavaler stiau de existenta unui tunel secret ce pornea din pestera de sub castel si ajungea tocmai intr-unul din satele din apropiere, Vipava. Astfel reuseau sa se aprovizioneze bine mersi cu cele necesare traiului la castel, inclusiv cu cirese 🙂

Erazem

Toate bune si frumoase pentru cei aflati intre zidurile castelului pana cand, cum- necum, unul dintre servitorii lui Erazem a fost mituit de catre adversari, probabil suficient de tentant pentru respectivul, incat sa-si tradeze stapanul. Intelegerea era ca acesta sa le faca un anumit semn soldatilor de jos tocmai in momentul in care Erazem se afla la…  toaleta. Ghinionul lui a fost ca respectivul loc se afla la ultimul nivel, in extremitatea castelului, carevasazica un fel de calcaiul lui Ahile al fortaretei. Asa ca omul s-a dus linistit la buda, tradatorul a facut semnul convenit celor de jos, o ghiulea a tasnit din tun spre locul cu pricina si bietul Erazem si-a dat duhul cu…  pantalonii in vine. Mda, o moarte deloc eroica pentru un cavaler si, de altfel, pentru nimeni din lumea asta. Ca un epilog la toata aceasta intamplare, locul cu pricina a devenit un soi de obiectiv turistic al castelui, probabil cea mai fotografiata toaleta din lume, deh, nu de orice buda se leaga o asa istorisire. Probabil ca printre zecile de fotografii facute de noi la Predjama se afla si o asemenea imagine, dar zic eu ca nu prea se cade sa postez asa ceva.

Cam asta a fost cu patania celui mai vestit locuitor al Predjamei, cavalerul Erazem. Ca o reeditare a acelor intamplari demult trecute, in fiecare an, in luna iulie, la castel se organizeaza un colorat festival ce cauta sa reinvie atmosfera medievala din acele timpuri.

Predjama festival

In ceea ce priveste istoria castelului, dupa moartea ultimului descendent al familiei Lueger, acesta a intrat in posesia mai multor familii bogate de aristocrati care i-au adus diverse  imbunatatiri. Prin secolul 16, un cutremur puternic l-a distrus masiv, iar proprietarii de atunci au ales sa fie reconstruit  in stil renascentist, aspect pe care il pastreaza si astazi. Dupa al doilea razboi mondial, intra in posesia autoritatilor comuniste iugoslave, fiind transformat in muzeu deschis publicului vizitator.

Personal, privit din exterior, castelul mi s-a parut fascinant, o imagine greu de uitat, in schimb, in interior, frapeaza senzatia de raceala, de auster. Si n-as da vina pentru asta doar pe minimul de mobilier, pe lipsa aproape totala de culoare. Umiditatea extrem de ridicata in tandem cu mirosul specific  te izbesc inca de la primii pasi, iar pe scarile interioare si la ultimul nivel, pe alocuri, picura de-a binelea. Castelele m-au fascinat de cand ma stiu, dar gandul de a-mi duce traiul in asemenea conditii, sincer, imi da fiori reci. Nu stiu cum s-au impacat fostii locuitori cu conditiile de aici, dar imi imaginez ca tuberculoza, pleurezia, reumatismul si alte asemenea boli nu le erau deloc straine. Castelul numara 15 camere dispuse pe 5 nivele, iar ultimul arata de-a dreptul sinistru, parerea mea. Nici nu ar putea sa arate mai vesel din moment ce aici te afli in plina pestera.

Predjama, ultimul nivel

Predjama interior 1

Predjama interior 2

Predjama interior 9

Predjama interior 6

 

 

Predjama, vedere din castel

 

In sfarsit, o gura de aer proaspat 🙂Predjama interior 7

Sub castelul Predjama se afla una dintre cele mai mari pesteri din Slovenia. Daca sunteti amatori de senzatii tari, ati putea incerca sa o vizitati. Noi nu am trecut prin aceasta experienta din doua motive importante. Poate fi vizitata doar in intervalul aprilie-octombrie (uneori chiar mai-septembrie) si nu sunt acceptati copiii sub 15 ani.Cum Mara are abia 6 ani si cum calatorim mereu impreuna… mai avem de asteptat ceva  anisori. 🙂 Din cate am citit, nu oricine se incumeta sa strabata pestera aceasta. Este nevoie de echipament adecvat, pestera nu dispune de propriul sistem de iluminare si nu ti-ar strica oaresce abilitati de alpinist. Grupul (neaparat condus de un ghid experimentat) poate fi format din maxim 5 persoane, detaliile se stabilesc cu cel putin 3 zile inainte de vizita, se plateste un avans de 30% din pretul biletului(80 € per grup) si este necesar acordul in scris al doritorilor. Cei cu probleme legate de claustrofobie ar fi foarte bine nici sa nu se gandeasca la o asemenea aventura data fiind existenta unor culoare foarte stramte. Mai multe informatii gasiti aici  http://www.postojnska-jama.eu/en/other-sites/the-predjama-cave-system-for-adrenaline-lovers/  . De pe acelasi site sunt luate si cele 3 fotografii de mai jos.

pestera predjama

pestera 3

Ei da, legat tot de pestera prin care altadata oamenii lui Erazem isi carau in mare secret proviziile din Vipava, se spune ca, pe langa cele peste 300 de specii de lilieci de aici,  mai bantuie si niste… fantome. Cum oamenii care faceau parte din personalul de serviciu al castelului Predjma auzeau uneori suspecte franturi de voci si pasi, a fost chemata echipa de la cunoscuta emisiune ,,Ghost Hunters”. Americanii au raspuns imediat invitatiei, si-au instalat aparatele (care zice-se ca ar detecta asemenea bizarerii) si, fireste, s-au pus pe asteptat. Iar asteptarea asta a lor nu a fost zadarnica. Odata cu venirea noptii, a inceput ,,distractia” la castel. Aparatele au inregistrat  prezenta unui soi de ceata compacta aflata, pentru cateva secunde, pe urmele unuia dintre ,,vanatorii de fantome”, fragmente stranii de voci. Se pare ca spiritele in cauza bantuie mai ales locul in care altadata se afla camera de tortura. Nici nu-i de mirare la cate nenorociri, probabil, s-au petrecut in acest loc cu sute de ani in urma. Le-am vazut instrumentele de tortura (inclusiv vestitul pat procustian si nu la modul metaforic) si m-am cutremurat.Din fericire, copilul habar nu a avut ce-i cu lucrurile acelea ciudate pentru el. Mai bine…

Predjama interior 3

Cand incep sa se plictiseasca in locul amintit  (deh, o vesnicie nu-i putin lucru), se pare ca dau o raita si prin pestera de sub castel. Cei de la ,,Ghost Hunters” au auzit aici zgomote destul de puternice carora nu au putut sa le dea o explicatie logica.In fine, concluzia trasa de ei a fost clara: castelul Predjama este bantuit. Imi imaginez ca nu v-ar incanta foarte tare sa petreceti o noapte inchisi acolo. 🙂 Bezna totala, culoare foarte stramte, frig, lilieci, gandaci,  stafii, hm, nu suna deloc bine..

Apropo de subiectul cu pricina, in timp ce vizitam castelul, mi-am amintit de filmuletul in cauza si am inceput sa-i povestesc sotului meu despre fantomele care ar bantui pe aici. Mi-am inghitit imediat vorbele cand mi-am dat seama ca fata noastra se apropiase destul de mult de noi si ar fi putut auzi o asemenea poveste. Mama grijulie… imi imaginam ca ar fi putut copilul sa fie afectat de asemenea grozavii care ar fi fost in stare sa-i tulbure somnul . Ei bine, a auzit copilul, dar nu am avut ragazul suficient cat sa-mi fac mustrari de constiinta ca replica Marei a venit imediat : ,,-Mami, tati, haideti sa ne ascundem bine de cei care inchid castelul seara! Va rooog…. ca sa putem ramane peste noapte aici si sa vedem si noi fantomele!”  Whaaaaat?!  Copilul meu….si eu care credeam…

Nu am simtit prezenta vreunei stafii, din fericire, cel putin pentru mine.:) In schimb, ne-a placut enorm aranjamentul de Craciun pregatit intr-una din camerele castelului.V-am spus deja ca am vizitat Predjama pe la mijlocul lui decembrie…In toata atmosfera aceea rece, sinistra pe alocuri, coltisorul acela a fost ca o pata luminoasa de culoare de langa care copilul meu cu greu s-a lasat dus.

Craciun 1

Craciun 2

Craciun 3

Cu greu ne-am lasat si noi dusi spre masina noastra…Cred ca am facut zeci de poze castelului  din exterior, din toate unghiurile posibile. Fara doar si poate, este un loc care te atrage si te farmeca. Prin ceea ce ofera vederii, prin acel ,,ceva” aparte de aici, prin istoriile la care martor mut a fost candva castelul Predjama…

ext 1

ext 2

ext 3

Intrarea in pestera de sub castel

ext 4

ext 5

Advertisements

One thought on “Predjama, castelul din…pestera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s