Santorini (I)

Santorini

După o întreagă noapte în care n-am reuşit să pun geană pe geană, un lucru mi-a fost clar ca bună ziua. Pentru scurtul popas făcut în Pireus, alegerea hotelului Queens Leriotis nu s-a dovedit a fi tocmai inspirată. Ei da, din prezentarea făcută pe booking.com, ne-au încântat minunata vedere spre Golful Saronic, distanta relativ mică până în port, pozele care înfăţişau o camera drăguţă cu mai toate dotările necesare. Toate bune şi frumoase(aproape), doar că întreaga noapte a fost un chiot şi o veselie pe sub ferestrele noastre de ai fi zis că întreg Pireul s-a revărsat pe Akti Themistokleous. Deh, noapte fierbinte de vară, la câţiva paşi se spărgeau uşor valurile mării, taverne una lângă alta, iar grecii, se ştie, unde-i bine şi prilej de distracţie…hop şi ei! Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, a venit şi ,,cireaşa de pe tort”. După o zi întreagă de hoinăreală prin Atena, carevasăzică varză de oboseală şi dornici de confort şi odihnă, în ultima noapte petrecută la Queens Leriotis… aerul condiţionat s-a încăpăţânat să-şi mai vadă de treaba lui, aşa că pas de a mai sta cu ferestrele închise. Bref, la ora 5 dimineaţă, cu o faţă de zombi, îmi beam deja cafeaua în balcon, uitându-mă chiorâş la petrecăreţii care nu se mai lăsau duşi. Cui să-i mai ardă de minunata privelişte spre Golful Saronic?! 🙂

Imagine din balcon

I-am lăsat pe cheflii să-şi vadă mai departe de taclalele şi paharele lor, iar noi, deja la matinala ora 6, eram pe feribot în drum spre insula Santorini. Cam 6 ore de alunecat cu Blue Ferry pe valurile Egeei. În răstimpul în care n-am moţăit sau alergat după copilul meu plin de energie, cum altfel, mi-am luat revanşa pentru chinul din noaptea trecută primind din plin briza sărată şi răcoroasă din larg de mare. O încântare!

DSC_0404

De departe, din largul Mării Egee, Santorini mi-a apărut ca o movilă neînsemnată de pământ negru pe care o mâna de om nătâng a dat în glumă câteva brazde de var alb, strălucitor. Aproape rătăcit printre cele peste două sute de insule ale Arhipeleagului Cicladelor, Santorini îţi pare o bucată de pământ ca oricare alta, răsărită pe întinderea nesfârşită de ape. Dar vaporul îşi vede nestingherit de drum, distanţa se micşorează din ce în ce mai mult şi, plăcut surprins, vezi că aceeaşi mână a stropit cu picături de albastru semănând izbitor cu al valurilor Egeei şi, pe alocuri, puţin roşu şi galben intens. Şi, dintr-odată, mâna aceea nu îţi mai pare atât de nătângă. Dimpotrivă chiar. Pe măsură ce te apropii de insula născută din lavă, întreaga simfonie de alb şi albastru începe să prindă contur. Acum desluşeşti casele albe ca de zăpadă, atât de fermecătoare tocmai prin simplitatea arhitecturii lor, cupolele albastre ale bisericilor, pitoreştile mori de vânt, drumul şerpuit care te duce din portul Athinios spre minunatele locuri aflate pe insula Santorini- Oia, Fira, Imerovigli, Firostefani, Perissa, Emporio, Megalochori, Pyrgos, Vothonas, Kamari, Akrotiri, oraşul antic…

DSC_0649

Spre Santorini

În îmbulzeala veselă din port, reuşim în cele din urmă să ne întâlnim cu Anastasia, fiica proprietarilor de la Pleiades Eco Houses, pensiunea aleasă de noi cu mai bine de o lună înainte de a porni spre Santorini. Din portul Athinios, drumul îngust ce urcă în serpentine strânse spre vârful insulei nu este unul tocmai simplu de parcurs. Cu atât mai mult în timpul verii când maşinile mişună precum furnicile imediat ce feriboturile ajung în micul port aflat la poalele insulei. Pornim şi noi la drum încercând să nu scăpăm din ochi maşina Anastasiei şi nu este tocmai uşor. Se vede clar că fata este obişnuită de mult timp cu slalomul printre zecile de maşini, cu şoferii nervoşi care nu încetează cu claxoanele şi gesturile lor largi de oameni exasperaţi de nebunia din trafic. Ei da, îţi trebuie nervi tari pe drumul acesta…

drum 2

Din port până la Vothonas, locul în care se află pensiunea noastra, sunt doar 7 km, aşa că timpul petrecut în coloana de maşini nu-mi pare tocmai interminabil. Cu cei care trebuie să ajungă în Oia… lucrurile stau cu totul altfel într-o astfel de zi.

În general, în postările de pe blogul meu, nu am obiceiul să povestesc despre locurile în care ne-am cazat sau despre diversele cafenele, terase, restaurante în care am servit masa. Altele sunt aspectele de care mă simt mai atrasă atunci când vorbesc despre călătoriile mele , deşi, recunosc, informaţiile de genul acesta se dovedesc de multe ori de un real folos şi interes pentru cei dornici să ajungă într-un anumit loc. Eu însămi, de foarte multe ori, m-am inspirat din plin în alegerile făcute în funcţie de recomandările de pe diverse bloguri de travel sau recenziile de pe site-uri arhicunoscute –www.tripadvisor.com,   www.booking.com ,virtualturist.com    şi nu sunt singurele.

Ok, uneori mai fac şi excepţii. 🙂 Atunci când locul respectiv mi s-a părut a fi cu adevărat special, atunci când imaginea lor nu s-a pierdut prin noianul de amintiri şi oricând m-aş reîntoarce cu drag acolo. Ei bine, un asemenea loc a fost pentru noi Pleiades Eco Houses, pensiunea amenajată în stilul tradiţional cycladic de către Stamatina şi soţul ei, un foarte simpatic cuplu de greci care stăpânesc chiar foarte bine limba română. Amândoi au terminat facultatea de medicină în România în urmă cu aproape 30 de ani. Mai mult de atât, cele două angajate de la Pleiades sunt tot românce. Muncesc aici de ani buni şi nu au de gând să se reîntoarcă prea curând în ţară.

Dincolo de condiţiile şi atmosfera de vis de la Pleiades, i-am văzut pe oamenii de aici foarte  implicaţi în tot ceea ce fac pentru ca oaspeţii lor să se simtă cât mai bine. Vorbesc cu mare drag despre experienţele deosebite care pot fi încercate pe insulă, despre vinurile speciale de aici, despre mâncărurile tradiţionale pe care ar fi bine să nu le ratezi odată ajuns aici. Atunci când vine vorba despre cum au gândit şi dus la capăt proiectul Pleiades Eco Houses, se vede clar ce mare plăcere îi face stăpânului casei să povestească despre asta celor dornici să-l asculte. Practic, Pleiades este un complex de 6 vile micuţe (Celaeno, Alcyone, Electra, Merope, Maia si Taygeta ), fiecare cu tot dichisul şi, mai ales, cu toate dotările necesare, başca propriul jacuzzi outdoor, asta în caz că îţi doreşti intimitate şi nu eşti interesat să foloseşti piscina comună. Mi-ar lua mult prea mult timp că să va povestesc despre câte aspecte au avut şi au oamenii aceştia în vedere pentru ca termenul ,,eco” să nu fie doar un simplu cuvânt menit să atragă potenţialii oaspeţi şi cam atât. Dacă este cineva interesat de un asemenea subiect, citiţi şi va minunaţi aici. O parte din pozele ataşate îmi aparţin, alte câteva sunt luate de pe pagina lor de prezentare.

Pleiades 1

10931116_883876681633903_8020188537004290818_n

18190087

Broscuta 1

Broscuta 2

DSC_0207

Pas de mai desprinde copilul de bălăceala de ,,acasă”…

Pleiades 3

Zori de zi

Fata mea(deloc matinală, de altfel) a ţinut cu tot dinadinsul să se trezească în zori pentru a vedea răsăritul. Şi chiar a reuşit. De bunăvoie şi nesilită de nimeni chiar. 🙂

Pleiades 4

mic dejun 1

mic dejun 2

Micul dejun servit la Pleiades…,, o adevărată sărbătoare a papilelor gustative”, cum obişnuieşte să spună fiica-mea. Fructe şi legume proaspăt culese, tot felul de prăjiturele şi dulceţuri făcute în casă, nelipsitul desert tradiţional- iaurt cremos cu miere şi miez de nucă sau fistic- şi, desigur, sucul abia stors din cele mai dulci şi aromate portocale pe care le-am gustat vreodată.

Pleiades interior

Pleiades 4jacuzzi Pleiades

1010238_485767348180496_509767743_n

Cum să nu te trezeşti în zori pentru a prinde o asemenea minunăţie de răsărit?

Me& a beautiful sunrise in Santorini...me& a beautiful sunrise in Vothonas…

Şi probabil că nu aş fi putut să spun că am găsit locul perfect pentru mine dacă nu aş fi avut parte de liniştea deplină a locului în care oamenii aceştia au găsit de cuviinţă să-şi construiască amintitul complex de vile. Privite de undeva de sus, clădirile albe şi atât de elegante în toată simplitatea lor( în marea lor majoritate case de vacanţă locuite de proprietari sau destinate închirierii) par cuburi de zahăr răsfirate la o distanţă apreciabilă unele de altele. Drumul se abate de la şoseaua principala ce urcă spre Oia şi te duce câteva minute bune printre dealuri domoale până să ajungi la destinaţie. Nimic care ar putea să tulbure liniştea celor aflaţi în casele ascunse parcă în spatele imenselor pâlcuri de boungavillea, florile nelipsite din însorita Grecie.

Pleiades Exterior

Vothonas…Vothonas nu este tocmai locul care să fie luat cu asalt de mulţimile de turişti. Nici pe departe nu se bucură de faima pe care o au vestitele Oia, Fira, Imerovigli, Firostefani şi altele asemenea lor. La o privire rapidă şi superficială, Vothonas pare un vast şantier arheologic unde cei care se ocupă de asemenea lucruri par că şi-au lăsat baltă treburile cine ştie pentru câtă vreme…Casele vechi, săpate direct în stancă dau un farmec aparte acestui loc şi nu-mi amintesc, deşi am străbătut insula de la un capăt la altul, să fi văzut atât de multe în alt loc de pe Santorini. Iar dacă întâmplarea face să ajungi aici după ce anterior paşii te-au dus prin vestitele destinaţii turistice gemând de lume, pur şi simplu ai senzaţia că te afli în alt loc decât pe Santorini. Am hălăduit ore bune pe străduţele înguste, invadate de soarele orbitor de sfârşit de iulie, fără să întâlnim ţipenie de om. Linişte şi pace deplină, deşi la mai puţin de 5 km depărtare se află vestita Fira, capitala insulei.

DSC_0734DSC_0823

DSC_0785

DSC_0723

DSC_0705

DSC_0770DSC04632

Mori de vant

DSC_0894

DSC_0799

Vothonas 2

Vothonas 5Vothonas 6

Vothonas 8

DSC_0850

Vothonas este imaginea unui Santorini încremenit în timp, o imagine ce nu pare să aibă prea multe în comun cu restul insulei invadat de turişti şi de tot ce presupune prezenţa lor masivă. Dacă se va intampla să ajungi vreodată aici, lasă-te purtat prin labirintul de străduţe înguste şi albe care urcă şi tot urcă şi nu sunt deloc zgârcite atunci când vine vorba de plăcute surprize vizuale. Odată ajuns sus, ai în faţă una dintre cele mai neobişnuite panorame. Albul strălucitor face casă bună cu albul gri al vechilor locuinţe săpate în piatră în urmă cu sute de ani, albastru intens presărat cumpătat ici şi colo, nesfârşite nuanţe de roşu şi galben ale dealurilor de origine vulcanică pe care se odihneşte leneş satul dintre Pyrgos şi Mesaria.

DSC_0739

Vothonas 9DSC04632

DSC_0708

DSC_0480DSC04626

DSC_0502 (2)

DSC_0447

DSC_0474DSC_0469

DSC04628

DSC_0497 (2)

skalni kostel

Biserica Sergena

DSC04629

Mai am multe de povestit…Despre apusurile de vis din Oia, despre peisajele aproape ireale din Fira, Imerovigli, Pyrgos, Firostefani, Megalochori, despre plajele cu nisip roşu, alb sau negru de pe Santorini, despre călătoria pe mare, cu apusul de neuitat văzut din largul Egeei…Pe curând!

5 thoughts on “Santorini (I)

  1. SUPERB! Ce sa mai scriu in plus? Prin cele povestite aici de tine, atat de frumos si incitant, imi doresc din ce in ce mai mult o vacanta in Santorini. Sper sa fie si pe gustul meu. Ma bucur nespus ca ati avut o vacanta minunata, in mijlocul insulei grecesti invaluita in albastru si alb! Astept continuarea… 🙂

  2. Ileana draga, iti doresc din suflet sa ai ocazia sa ajungi in Santorini. Cu atat mai mult cu cat tu esti, ca si mine, indragostita de Grecia. Santorini este locul pe care nu ai cum sa nu-l indragesti. Stii cum e vorba aceea cu pofta care vine mancand, acum ca am revazut sutele de poze facute acolo …as tot scrie, doar ca timpul nu-mi mai permite zilele acestea. Deja azi m-am apucat de facut bagaje si, mai ales, de cautat locuri de vis prin Muntenegru,Bosnia, Albania si Macedonia. O sa poposim putin si in Rijeka pentru a revedea oameni dragi noua.Yupiiiii, plec in vacanta!!!! 🙂 Asa ca, draga Ileana, sunt deschisa la sugestii legate de locurile ce te-au impresionat in tarile enumerate. Te imbratisez!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s